BerkomDron - Repülünk, hogy felvegyük!
Sci-fiből lett valóság: Kínában már drónok szállítják ki a csomagokat
2019. 05. 23.

Elsőként Kínában kezdte meg stratégiai partnerségét a DHL Express és az EHang. Közös céljuk, hogy együttes erővel, jelentős innovációs technikákat vezessenek be a smart logisztika piacán.

A DHL Express, mint a világ vezető, nemzetközi expressz szállítmányozó vállalata, és az intelligens, automatizált légi járművekre specializálódott EHang között kialakult stratégiai együttműködés célja, hogy létrehozzanak egy teljesen automatikus, intelligens, smart drón által végrehajtott szállítási szolgáltatást. Az a cél, hogy a drónok segítségével sikeresen leküzdjék a háztól-házig kézbesítés akadályait Kína nagyvárosaiban.

Ez a csúcstechnológia a DHL ügyfelek számára is formabontó, továbbá a DHL nemzetközi expressz vállalata a világon elsőként biztosít ilyen jellegű szolgáltatást Kínában. A fejlesztés mindkét társaság életében egy új mérföldkövet jelent, mindezt az automatizálás világban, ahol napról napra születnek innovatív és okos megoldások.

“Örülünk, hogy ezt a fordulópontot egy olyan partnerrel értük el, mint az EHang. Ez egy merőben új szállítmányozási folyamat, hiszen egy teljesen automatikus, intelligens drón végzi a munkát. Az eljárás ötvözi a világ legnagyobb nemzetközi expressz fuvarozó vállalatának és a pilóta nélküli repülőgépek gyártásában élenjáró cég együttes erejét. Ez egy izgalmas időszak a logisztikai szektort tekintve, növekszik a kínai gazdaság és a határokon átnyúló kereskedelem, főként a dél-kínai és Greater Bay területeken, amely utóbbi a növekvő számú SME és startup vállalkozásoknak ad otthont. Mindez tisztán rávilágít arra, hogy komolyabb logisztikai korszerűsítésre van szükség a térségben, amely egyben innovációs lehetőségeket is teremt. Ezek segítségével folyamatosan növekedést érhetünk el, amit fent is tudunk tartani, ráadásul nagyobb hatékonysággal és kevesebb ráfordítással. ” - mondta Wu Dongming, a kínai DHL Express vezérigazgatója. 

Az új, testreszabott útvonalon keresztül – amit kifejezetten az adott DHL ügyfél igényei szerint hoznak létre - megközelítőleg nyolc kilométeres távolságon belül képes csomagok leadására a drón, az ügyfél és a DHL szolgáltatási központja között Liaobu, Dongguan, Guangdong tartományban. Az EHang legújabb, legfejlettebb pilóta nélküli repülőgépét, az úgy nevezett Falcon szériát használják a munkafolyamat során. A Falcon rendelkezik a legmagasabb szintű intelligenciával és automatikával, ezeken felül a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb gépezet. Az okos drónnal történő szállítás sikerrel veszi a komplexebb körülményeket is az út során, így többek között a város forgalmas pontjain kialakult torlódásokat.

Egyik jelentős előnye, hogy az eddig 40 perces leadási időt 8 percre csökkenti. A normál közúthoz viszonyítva 80%-kal költséghatékonyabb a kézbesítés folyamata, továbbá csökkenti az energiafelhasználást és a szén-dioxid kibocsájtást is.

Hu Huazhi, az EHang alapítója és ügyvezető igazgatója elmondta: “A DHL-lel együtt nagy örömünkre szolgál, hogy bevezethettük az első, smart drón szállítási szolgáltatást Kínában; mindez új alapokra helyezi a légi logisztikát, olyan fejlett területek számára, mint Guangdong. A bevezetést követően, azt reméljük, hogy a drón általi kézbesítés egy innovatív logisztikai szolgáltatássá növi ki magát és más részlegek is ráismernek előnyeire. Nagyon várjuk a DHL-lel való közös munkát és azt, hogy egy igazán környezetbarát megoldást tudjuk biztosítani minden multi-dimenziós város légi szállítási rendszerében.”

DHL csomagszállító drón /Fotó: DHL Express Magyarország

Az EHang Falcon drónja nyolc propellerrel és négy karral rendelkezik. Úgy lett kialakítva, hogy a visszafojtásnak köszönhetően tökéletesen meg tud támaszkodni, valamint rendelkezik smart és biztonságos repülési modulokkal is. Minőségi felszereltsége lehetővé teszi a függőleges fel- és leszállást, további kiegészítője a pontos GPS, vizuális felismerés, repülési útvonalterv, teljesen automata repülés, valós idejű hálózati kapcsolat és ütemterv segédlet is. A drónok kialakításának köszönhetően maximum 5 kilogramm súlyt bírnak el. A függőleges fel- és leszálláshoz speciális tároló részt alakítottak ki, így a kézbesítés önállóan történik. Az ‘okos’ csomagtároló emberi segítség nélkül hajt végre egy sor feladatot a folyamat során, például a kiválasztást, az expressz küldemények szkennelését és tárolását is. A jövőben szeretnék továbbfejleszteni a high-tech funkciókat, azaz az arcfelismerés és a személyigazolvány szkennelésének képességét.

A drónokkal történő kiszolgálás növelni fogja a DHL kapacitását, ezzel új ügyfeleket érnek el, új lehetőségeket teremtenek, így a növekedés gazdaságilag is fenntartható. A kínai piacon meglévő és növekvő B2C üzleti potenciál generálta az igényt egy forradalmi megoldásra, mivel egyre inkább nőtt azon csomagok száma, amelyeket időhatékonyan kell kiszállítani. Kiemelten fontos szerepe van az időnek expressz szolgáltatások esetében, amikor futár segítsége nélkül, közvetlen, raktárakból kell eljuttatni a küldeményt címzetthez.

A kínai bevezetést követően, a DHL további útvonalakat szeretne feltérképezni, minél jobban az ügyfél igényeire szeretnék szabni a szállítási procedúrát. Az EHang-gal való szoros együttműködés célja, hogy a közeljövőben továbbfejlesszék a drónokat és egy második generációs, nagyobb kapacitással bíró eszközt hozzanak létre, ezzel is kiterjesztve az expressz szolgáltatást.