BerkomDron - Repülünk, hogy felvegyük!
Nyáron érkezik az új dróntörvény!
2019. 03. 31.

A drónerek nagy örömére végre nagyon úgy néz ki, hogy 2019 közepén megérkezhet az új dróntörvény, ami ráadásul még simán életképes is lehet a nem csak elméleti, hanem gyakorlati alkalmazásban is. Ráadásul azt csicsergik a madarak, hogy olyan könnyítéseket vettek bele, amire nem igazán számítottak a magyar drónpilóták. Persze pozitív értelemben.

Az új szabályozás valamikor 2019 közepén léphet érvénybe. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a tervezet már a döntéshozók asztalán hever egy ideje. Égetően fontos lenne már egy új törvény, hiszen az egy 1998-as jogszabályt tenne semmissé, amiért nagy valószínűséggel senki nem hullajtana krokodilkönnyeket. Ha minden jól megy, és a pletykáknak hinni lehet, ez a váltás hamarosan be is következhet, így a remények szerint az év közepétől sokkal életszerűbb feltételek mellett lehetne majd pilóta nélküli légi járműveket irányítani, használni.
 
Manapság, ha valaki szabályosan szeretne drónt reptetni, akkor neki nagyon előre kell gondolkozni. A jelenleg alkalmazásban lévő jogszabály szerint ugyanis a tervezett felszállás előtt 30 nappal a HM honlapján keresztül eseti légi kérelmet kell leadni, amit ha pozitívan bírálnak el, csak azután jöhet a repülés.
 
Nos, ha a törvényhozók is úgy akarják, az év közepétől ez a procedúra már csak egy rossz emlék marad, hiszen elég lesz mindössze a repülés előtt fél órával jelezni egy mobilapplikáción keresztül drónozási szándékunkat, ami hatalmas segítség lehet a szabadidős és üzleti célú drónerek számára. Az alkalmazást két kilónál könnyebb gépek esetében kell majd használni, az ott megadott adatainkhoz pedig a TEK, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség is hozzáfér majd. Így ha útban vagyunk, vagy tilosban járunk, fel tudják velünk venni kapcsolatot. Nyártól kötelező lehet a felelősségbiztosítás is, ami reményeink szerint egyszerűbb és átláthatóbb lesz, mint most.

Vége az ész nélküli röpködésnek

Ez nem is baj, mivel, ma már az is profi drónpilótának tartja magát, aki legalább egyszer sikeresen a levegőbe emelkedett minden egyéb szaktudás nélkül. Ez most végleg befejeződhet, és nem cikázhat bárki a légtérben kénye-kedve szerint.
A szabadidős tevékenység esetében továbbra is csak a belterületen való reptetéshez kell jogosítvány, ám az üzleti célúhoz minden esetben. Legyen szó akár esküvői drónfelvételről, vagy ortofotózásról, aki üzletszerűen dolgozik eszközével, jogosítványra lesz szüksége. Persze csak ha a jövőben is ezzel szeretne foglalkozni, vagy esetleg nem akar egy nagyobb büntetést begyűjteni.

Berepülhetek majd egy magánterület felé?

Harmincméteres magasságig csak a tulajdonos beleegyezésével, felette azonban már nincs beleszólásuk, ugyanis a légtér a magyar állam tulajdona. Ez elviekben annyit tesz, hogy egy telektulajdonos nem korlátozhatja a megadott magasságkorlát felette zajló légi forgalmat.
A lakott területek feletti drónozást (még) nem kötik hatósági engedélyhez, ám azért itt is meg kell felelni néhány előírásnak. Ilyen feltétel például az, hogy a drónunk rendelkezzen olyan fedélzeti berendezéssel vagy jól látható festéssel, amelynek köszönhetően nappali fény mellett is megfelelően látható, a drónpilótának pedig megkülönböztető ruházatot kell viselnie, hogy egyértelmű legyen mindenki számára, ki a drónpilóta.
 
Létezik még egy uniós szabályzat is, amely a drónoknál kötelezővé teszi a ütközésgátló és az automata landolási funkciót. Ez még hasznos is lehet, hiszen egy kevés repült órával rendelkező kevésbé tapasztalt drónpilóta komoly testi, vagy anyagi károktól óvhatja meg magát és környezetét.