BerkomDron - Repülünk, hogy felvegyük!
Ilyen még nem volt! Először szállítottak szervet drónnal
2019. 04. 28.

Újabb területen bizonyított egy drón. Történt ugyanis, hogy Dr. Joseph Scalea transzplantációs sebész felvetette, hogy mi lenne, ha egy pilóta nélküli eszközre bíznák a szervszállítást. Jogosan merült fel a kérdés, ugyanis miután az Amazon sikeresen hajtotta végre első csomagszállítós repülését, csak idő kérdése volt, mikor tűnnek fel más területeken is ezek az eszközök.

Dr. Scalea minél hamarabb megoldást akart találni az igen drága és nehézkes szervszállítás problémájára, amit tovább nehezíthet a nagyobb távolság és az ezzel járó szállítási költségek. A sebésznek itt pattant ki a fejéből a megoldás; mi lenne, ha egy drónnal próbálnánk leszállítani egy fontos szervezt? Az egyáltalán nem eszement gondolat hallatán az AiRXOS cég segítségére is sietett, hogy elképzelését megvalósítsák.

Az eredményről az AP News számolt be, miszerint a szervszállító drón első repülésén több, mint 4 kilométert tett meg alig 10 perc leforgása alatt. Első olvasatra lehet, nem tűnik annyira komoly eredménynek ez, ám higgyük el, ez egy igen komoly nyitás a drónok egészségügyi területen való használatában. Most a baltimore-i University of Maryland egészségügyi központ betege jutott egy új veséhez már egyből az első kísérlettel, később pedig mi akadálya lenne a szervszállításon túl a vér, esetleg egyéb orvosi eszközök és felszerelések szállításának.