BerkomDron - Repülünk, hogy felvegyük!
Így büntethetnek, ha engedély nélkül drónozunk
2019. 05. 04.

A drónok szabályos reptetéséről és a várható drónszabályozásról korábban már írtunk, így most arra szeretnénk kitérni, milyen büntetést kaphatunk, ha tilosban röpködünk.

Elég csak felcsapni világhálót, és történeteket olvashatunk különféle büntetésekről, panaszokról, feljelentésekről. Ez persze nem meglepő, hiszen a jelenleg hatályos szabályozás mellett sokan inkább gerillarepülésbe kezdenek. Ez nem csoda, mivel az engedélyezési procedúra végjárása után sem dőlhetünk hátra. A hosszú várakozási idő után is simán elutasíthatják az eseti légtérre tett kérelmünket súlyos tízezreket bukva a bürokrácia útvesztőjében.

Nézzük, mire is számíthat egy dróner, ha fennakad a törvény hálóján

Mi is olvastunk már több százezres, vagy akár milliós birságokról is, ám ezeknek az ügyeknek a nagy részéről lerítt, hogy kamu. Tehát, a kérdés adott; miért bírságolhatnak, na és persze mennyibe kerülhet nekünk egy esetleges engedély nélküli repülés.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a hatóság többnyire rendőri, pilóta vagy légiforgalmi irányító általi bejelentés alapján, illetve hivatalból indít eljárást, ha megsértjük a légiközlekedési szabályokat, vagy bejelentés nélkül repülünk. A büntetés természetesen a szabálysértés súlyától is függ, ami 30 ezer forinttól egészen 300 ezer forintig terjedhet. Enyhébb esetekben megúszhatjuk egy figyelmeztetéssel. Érdekességképpen megemlítjük, hogy 2016-ban 15, 2017-ben és 2018-ban pedig 8 esetben indítottak hivatalból eljárást a légiközlekedési törvényben foglalt előírások megszegéséért többnyire lakossági bejelentések után.

Súlyosbító tényező lehet például az ellenőrzött légtérben történt jogsértés különösen akkor, ha aktív repülés is folyt ott, továbbá ha ismételt, visszaeső vagy gazdasági érdekből elkövetett jogszabálysértésről beszélünk. A pilóta nélküli légijárművel elkövetett szabálysértésekért a gerilladrónerekre az elmúlt években többnyire 30 ezer forint körüli büntetéseket szabtak ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyébként kiemeli, hogy a bírság összegét a jogsértés mértékének függvényében:

⋅ az érintettek körének nagyságára,

⋅ a jogsértés súlyára,

⋅ veszélyességére vagy károsító hatására,

⋅ a jogsértő állapot időtartamára,

⋅ a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására,

⋅ a bekövetkezett kár mértékére,

⋅ a helyreállíthatóság lehetőségére,

⋅ a jogsértéssel elért jogtalan előny mértékére tekintettel

midnen esetben a hatóság határozza meg.

Az elmúlt évek büntetéseit és gyakoriságát elnézve leginkább mi azt tartjuk fontosnak, hogy minden esetben felelősségteljesen, megfelelő körültekintéssel, mások anyagi és személyi biztonságát, nyugalmát és privát szféráját tiszteletben tartva, balesetmentesen repüljünk. Természetesen senkit nem akarunk a szabályok betartásáról lebeszélni, de azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy ha nem pofátlan módon, a polgári légi közlekedés akadályozása nélkül, az emberek nyugalmát nem zavarva röpködünk, komolyabb kellemetlenségtől nem kell tartanunk. Ha pedig nincs légtérenegedélyünk érdemes repülés előtt ellenőrizni a legter.hu-t, ugyanis ott világosan láthatja mindenk az aktuálisan életben lévő légtér zárlatokat és korlátozásokat. Igen hasznos segítség ez a drónerek számára.